A hajlékonyság fejleszthető (rövid interjú Nagy Gábor jógaoktatóval)

- Sokan azt gondolják, hogy jógázni csak a nagyon hajlékony emberek tudnak. Ez tévhit, igaz?
- Igen, hiszen a jógázhoz nem kell hajlékonyság, azt ugyanis a gyakorlatokkal tudjuk elérni. Méghozzá a legtöbbször úgy, hogy megtanuljuk a helyes mozgásmintát. Ha valaki azzal jön hozzám, hogy nem eléggé hajlékony, akkor megkérem 2-3 alap mozdulatra, amelyekkel ellenőrizhető, hogy mi lehet a merevség oka. Ha pl. a rossz mozgásmintából fakad a merevség, ez már egy előrehajlásból is kiderül. Ilyenkor adott esetben egy-egy igazítással sokat lehet segíteni a helyzeten. Nagyon sok „aha”-élményünk van. Ebből is fakad az, hogy a legeredményesebb jógázóim 55 év felettiek.
- Van-e olyan, hogy valaki nagyon merev?
- Igen, van, hogy valaki nagyon merev, de innen is lehet rendszeres, tudatos mozgással fejlődni. Először a helyes mozgásmintát kell kialakítani, majd fontos a rendszeres mozgás. A nyújtás mellett feszíteni is kell egy-egy izomcsoportot, hiszen van, hogy ezzel tudunk ellazítani egy másik izmot. A cél az egészséges mozgásminta elérése a hétköznapokban, hiszen a hajlékonyság része a jóllétünknek. Ha valakinek mondjuk nehézséget okoz a polcról leemelni egy tárgyat, vagy bekötni a cipőfűzőjét, az nagyon megnehezíti az életünket.
- Milyen eszközökkel lehet segíteni a gyakorlást?
- A Prána Jógastúdióban kiemelt specialitás, hogy sok eszközt használunk, megkönnyítve velük a gyakorlatok elvégzését. Az eszközökkel a gyakorlatokat megszelídítettük úgy, hogy azokat a ma embere is el tudja végezni. Hiszen ne feledjük: a jóga testgyakorlatait az 1200-1300-as években rakták össze, amikor még nem igazán találkoztak az ülő életmódból fakadó problémákkal. Ha innen nézzük, akkor nagy a különbség a jógagyakorlatok kitalálásának ideje és korunk, valamint a jelen életmódunk között. Ezt az eltérést orvosoljuk az eszközökkel, valamint a rávezető gyakorlatokkal a gerincátmozgató foglalkozásokon.