A jógáról

A jóga

A jóga Indiából származó bölcseleti és mozgásrendszer.” [1]A jogában semmi misztikus sincsen: praktikus, következetes módszerek összessége, amely a fizikai gyakorlás alapjaitól indulva, a mentális egészség helyreállításán keresztül vezeti a gyakorlót célja fele.”[2]


A jógáról

A mai kor legnépszerűbb keleti mozgásformájaként ismerik, amelynek testgyakorlatairól nagyon sokan hallottak már. Jellemzői az ászanák (testtartsok), légzőgyakorlatokkal és meditációs technikákkal, relaxációval együtt. A jóga gyakorlatai megerősítik, rugalmassá, egészségessé teszik a testet és az elmét, megacélozzák az akaraterőt, kiélesítik a figyelmet, lazítanak testileg-lelkileg, megtanítják az optimális energia-befektetés módját - a relaxált cselekvést.

A Jóga kifejezést általában az ászanák, a fizikai tartások leírásaként használják.

   

Az ászanák (testgyakorlatok) végzéséhez eszközöket használunk, hogy hajlékonyságtól függetlenül mindenki el tudja végezni!

A Jóga részei az ászanákon (testgyakorlatok) és a pránajámán (légzőgyakorlatok) kívül a satkarmák (tisztító gyakorlatok), a mudrák (szimbólumok, kéz és testtartások) és a bandhák (energetikai zárak), mantrák (meditációt, koncentrációt segítő hangok), koncentráció, kontempláció, meditáció, relaxáció.


A foglalkozásokról röviden

Könnyed és nem verseny orientált jellege miatt a jóga bármilyen korosztály számára ideális egészségmegőrző mozgásforma.

A kezdő órákat látogathatják az idősebbek és az egészségügyi problémákkal küzdők is, míg a jó fizikai állapotban lévő emberek az astanga jóga órákon egy komoly kihívásokkal teli, teljesen átmozgató testedzés örömeit találhatják meg.


Jóga és az önismeret

Fontos tudni, hogy ahhoz hogy kialakítsd a testeddel a kapcsolatot, erős elhatározás kell, a folyamatos gyakorláshoz pedig kitartás, de ez hozza meg a várt célt.

A jóga gyakorlása során néha azt lehet érezni, hogy tükröt tartanak elénk és így meglátjuk a gyengeségeinket a javításra szoruló területeket (nem csak fizikai értelemben, hanem pl.: a szétszórtság, a koncentráció hiány is lehet "gyengeség") ez sok embert megriaszthat, de ezek a pillanatok egyben magukban hordozzák a fejlődés lehetőségét is. Rajtad múlik, hogy a nehézségeket hogyan éled meg ezen az önismereti úton, megfutamodsz vagy tovább haladsz a fejlődés irányában.


[1] Jógairányzatok. Elérhető az interneten: http://www.magyarjogakozosseg.hu/jogairanyzatok.php (2015.07.23)

[2] A jóga fogalma. Elérhető az interneten: http://jogagrubedli.hu/tudastar/joga-fogalma (2015.07.23)