Stresszoldás jógával

Stresszoldás Jógával

A káros stresszhatások (Selye János 1974-es elnevezése szerint distressz) elleni védekezésmódok közül a jóga gyakorlása kiemelten fontos és egyben az ún. civilizációs betegségek megelőzésének hathatós eszköze is.

A jóga eszköztárában megtalálhatók a relaxációs gyakorlatok, testgyakorlás (sokan ezt nevezik jógának), légzőgyakorlatok (pránajáma) és a mélyrelaxáció, a jóga nidra ("tudatos alvás") is.

Ászanákról
A jóga testgyakorlatai az ászanák (testtartások). Lehetnek relaxálók, lazítók, de erősítők is. Jellemzően a helyes testtartás elérése a cél, amelyhez a túl feszes izmokat lazítja, a túl lazáknak visszaállítja a megfelelő tónust.

A légzőgyakorlatokról
Ha feszültek, idegesek vagyunk a légzésünk is azonnal változik, kapkodva vesszük a levegőt, hosszú légzésszüneteket beiktatva. A légzés közvetlen kapcsolatban van az idegrendszerrel. Ha a légzésünket megfigyeljük és megnyugtatjuk, nyugodtabbá válunk mi is.

Stresszoldó jóga foglalkozásokról
Ezen a foglalkozáson sorra vesszük azokat az ászanákat (testhelyzeteket) és légzőgyakorlatokat, amelyek hatásosan segítenek a mai rohanó világban kialakult negatív stressz leküzdésében, megnyugtatják az idegrendszert és lazítanak. Ajánlott mindenkinek, akik stresszes életkörülmények között élnek, nagymértékű szellemi vagy fizikai igénybevételnek vannak kitéve, alvásproblémákkal küzdenek. A fenti hatások miatt ajánlható iskolásoknak, tanulóknak is, a negatív stressz oldásához.

Ha stresszoldás, lazítás miatt szeretnél jógázni, válaszd valamelyik hatha jóga, gerincátmozgató jóga foglalkozást vagy a meditációs jóga foglalkozásainkat!

ÓRAREND